torsdag 22. januar 2015

HELLEMYRSFOLKET

Nå er det alt for lenge siden jeg har oppdatert bloggen min, (litt flau). Høsten har vært meget travel, både på jobb og hjemmebane. Så dermed ble dette nedprioritert. Men nå får jeg prøve å tørke støv av tastaturet igjen ;).
 
Høstens høydepunkt, og mulig det mest tidkrevende i høst var Hellemyrsfolket. Synne var så utrolig heldig å få lov å være med i denne oppsetningen på Den Nationale Scene i Bergen. Og for en oppsetning det ble. MAGISK. Julian Berntzen og Gunnar Staalesen komponerte/skrev musikk og tekster. Det i seg selv måtte bli bra :).
Hele historien, som sikkert mange kjenner fra tunge bøker som pensum, ble skrevet om til en musikal. Veldig lite dialog. Det meste av historien ble formidlet gjennom sangen.
Historien er den samme, tunge og dystre, men med en musikal blir det på en måte lettere. Det stilles også større krav til ensemblet musikalsk. DNS har ikke hatt rene musikaler på lenge nå, så var spent på dette. Mange faste på huset, men også en del nye navn skulle være med. Nå i ettertid kan jeg bare si: STJERNELAG.
Jeg føler det blir feil å fremheve noen, for alle og enhver har vært små brikker i dette enorme puzzlespillet. En mesterlig produksjon av DNS.
 
 
Publikum i Bergen gikk mann av huse, og billettene føk fort unna. Samtlige ca 83 forestillinger ble spilt for fulle hus og stående applaus. Så velfortjent. Mange var oppgitt for at det ble utsolgt så fort, så teateret hørte bønnen. Høsten 2015 settes det opp igjen. Så sikre dere billetter NÅ. Det er det definitivt beste jeg noen gang har sett på teater.
Smakebiter fra pressevisningen: HER
Her et lite bildedryss.
Bilder hentet fra DNS sin hjemmeside.
Sivert (Andrè Søfteland) og Petra (Herborg Kråkevik).
Rollen som Petra ble også spilt av Kjersti Elvik.
 
Her er bildet fra den magiske åpningen. Sangen VI TÅLER ALT ble fort en av mine favoritter. Det ble også produsert en flott cd, som er et supert minne for Synne :).
Fra venstre: Fie (Idun Vik), Oline (Irene Waage), Elias Nilsen (Jon Ketil Johnsen), Lydia (Karoline Krüger), Løytnant Rieber (Frode Bjorøy), Lina Smith (Katrine Dale), Tippetue (Gerald Pettersen), Henrik Smith (Lars Henrik Aarnes), Kjøpmann Virs (Yngve Seterås), Stine kokkepike (Benedicte Barra), Lise stuepike (Liv-Ellen Kahrs), Kristian Aall (Hadle Lavold Reisæter), Ingeborg (Rhine Skaanes), Konsul Smith (Bjørn Willberg Andersen), Severin (Pål Rønning), Sjur Gabriel (Kristoffer Sagmo Aalberg) og Spåkonen (Wenche Kvamme)
Her er bildet av alle barna som har vært med i Hellemyrsfolket. De har vært 4 om gangen på scenen, så 2 lag, og spilte først barn av Sjur Gabriel og Oline, barn i gatene, og barn av Sivert og Petra.
Fra venstre: Ulrik Lullau, Emma Krüger Dagsland, Filip Rasmussen, Leon Krogh, Didrik Strønen Damm, Ane Marte Hundven, Synne Odland Aase og Adele Sortvik

Sjur Gabriel (Kristoffer Sagmo Aalberg) på vei til byen.

Sjur Gabriel og Vesle Sivert ankommer byen, og prøver å få solgt fisken de har med.
Byfolket gir ikke strilene en varm velkomst.
Fra venstre: Idun Vik, Benedicte Barra, Lars Henrik Aarnes, Ulrik Lullau og Kristoffer Sagmo Allberg.

I en av de første scenene møter vi Sjur Gabriel (Kristoffer Sagmo Aalberg) og hans familie. Skjebnen starter på Hellemyren. Oline drikker, og Sjur Gabriel er den som holder familien sammen. Den dagen Vesle Gabriel dør....endrer alt seg..
Liten pike (Synne Odland Aase), Stor pike (Emma Krüger Dagsland), Vesle Gabriel (Leon Krogh) og Vesle Sivert (Ulrik Lullau).
 
Tippetue (Gerald Pettersen) og Oline (Irene Waage).
 
Tippetue er et av de store flotte fellesnumrene.
 Her er det byfolkene som ler rått av Tippetue og Småfylla.
 
Sivert (Andrè Søfteland) blir ansatt som løpergutt hos Munthe. Der finner han raskt tonen med husets datter Lydia Munthe (Karoline Krüger). Dette vennskapet snur fort opp ned på situasjonen for Sivert. I denne scenen fremføres en nydelig duett som du kan se i helhet her: BALLADEN OM LYDIA MUNTHE & SIVERT SJURSEN
 
 
Sivert drar til sjøs, på skuten TO VENNER, og der Sivert er...ja der er det dramatikk....
 
Sjur Gabriel dør...
 
Konsul Smith (Bjørn Willberg Andersen) og Petra (Kjersti Elvik). Petra lever med drømmen om å en gang kunne bli husets frue.....
 
Hør den nydelige sangen om Petras frustrasjon her:
 
 
Lydia taes med til spåkonen oppi fjellsiden. Hun var neppe forberedt på det hun skulle få høre.... Denne scenen og sangen er helt sprø, morsom sprø. Det skjer så mye rart her, og alle de herlige karakterene som lever ut sin helt egne historie. Her har jeg ledd masse :).
Som Lydia og Lise sier: Herregud som hun kan spå......
 
Sol over Bergen :).
En gladsang som mange har nynnet på etter forestillingen :).
 
Frieriet til Petra, den dagen hennes skjebne forandres. Alt ser så lyst og lykkelig ut....
En scene som spilte masse på humor, men samtidig speilet det valget Petra måtte ta. Sivert drømte om Lydia, Petra om Konsul Smith. Skjebnen førte Sivert og Petra sammen, og som Petra sa: Jaja, det var no kanskje til det beste.
 
Oline dør... Skjebne eller ulykke?
Dette er en av de mektigste og rørende sanger som fremføres. Tårene trilte første gang jeg hørte denne. En enormt krevende sang, og Andrè har et imponerende register å spille på.
 
Severin orker ikke livet sammen med foreldrene, Petra og Sivert lenger. Han flykter til Kristiania for å studere. Livet ser lyst ut for han og kameratene.
 
En av Siverts (Andre Søfteland) mektige sanger kan se og høres her:
 
Petra og Sivert blir eldre, og arven fra Hellemyren har innhentet dem... Barna lider, Sivert er klar for å gi opp...mens Petra klandrer han og hans arv.
Helvete vil bli en lek, er en av sangene som da følger... Den er RÅ...Jeg hadde ikke ord første gang jeg så denne sangen. Petra er definitivt en krevende rolle, noe Herborg så til de grader innfridde. Kjersti Elvik som alternerte med henne gjorde også en fantastisk Petra. Den frustrasjonen og det sinnet som utspilte seg under den sangen var til å ta og føle på.
 
Severin har det ikke lett i Kristiana. Når faren havner i gjeldsfengselet kommer mor og søsken over fjellet.. De klarer ikke å førsørge seg... Skjebnen er dyster...
 
På dødsleie vender Fie tilbake. Faren får tilgivelse... Men oppgjørets time mot mor Petra står for døren. Fies sang, er oppgjøret mellom mor og datter. En sang som fort ble en av mine favoritter. Idun gjør en nydelig Fie, og synger klokkerent.
 
Fie: Jeg har tatt mitt valg, og jeg må leve mitt liv...
 
THE END
 


1 kommentar:

  1. Tusen takk for en veldig fin tekst og bilder. :-)

    SvarSlett